Plejer du dit hår og giver masser af opmærksomhed til behandlingen af det?
Bruger du hårbalsam og hårmasker hyppigt, men bliver dit hår ikke sundere? Har du en følelse af at produkterne gør mere skade end gavn?
Det sker ofte at forkert valgte produkter enten tynger håret ned eller skaber krus. Kun meget få produkter vil tage sig ordentligt af hårspidserne – de mest sårbare dele af vores hårstrå. Derudover kan forkert matchede shampooer forstyrre balancen i hovedbunden. Som konsekvens, bliver den overdrevet tør eller begynder at producere ekstra med talg, såvel som skæl, kløe og allergi kan opstå. Det er et almindeligt problem på grund af det faktum at produktet indeholder syntetiske ingredienser der ikke samarbejder med det lipide lag i huden.
1.HVORFOR OLIER?
Naturlige olier er løsningen til både hår og hovedbund. De er blide mod hovedbunden, mens de på samme tid har genopbyggende og nærende egenskaber. De er udtrukket fra planter, frugter eller frø. Naturlige olier er ikke noget nyt – kvinder har brugt dem til hårpleje i årevis. Dog er olier på det seneste begyndt at dukke op i frisørernes saloner og på hylderne på apotekerne. Deres unikke egenskaber blev værdsat af skønhedsfirmaer der gladeligt producerer og udgiver hårplejeprodukter der er baseret på naturlige olier.
2. HVORDAN BRUGES OLIER?
Ved brug af naturlige olier, kan du udføre det såkaldte hår-oliering. Dit valg af olie skal påføres på håret og vaske det af efter en bestemt tidsperiode. Hår oliering er en meget nem og komfortabel behandling. Yderligere, på grund af de varierende metoder, er det også en proces der kan justeres til dine præferencer, behov eller den livsstil du fører. Hvis, for eksempel, du ikke har tid i løbet af ugen til nogen skønhedsbehandlinger, så kan du ganske simpelt påføre olien på tørt hår om morgenen, før du forlader huset.
3. HVAD ER METODERNE TIL HÅR OLIERING?
Hår kan blive olieret på mange måder. Derfor opfinder olie- og hårentusiaster konstant nye metoder og skemaer der er ordentligt justeret og personaliseret til deres individuelle behov. Nedenunder præsenterer vi de mest populære og mest effektive måder at oliere håret på.
Olie henover natten – olien skal påføres på håret (tørt eller lidt fugtigt med vand eller en urte-opløsning) og olien skal så sidde henover natten. Om morgenen, så vask håret ganske simpelt med en mild shampoo. Derudover, når du bruger denne metode, så husk ikke at begrænse olieringen kun til håret, men inkluder også din hovedbund. Udfør et par minutters massage for at stimulerer blodcirkulationen og ‘tvinge’ hårfolliklerne til at virke. Dog hvis du af en eller anden grund er i tvivl om hvorvidt du skal påføre olien i hovedbunden, så har du muligvis lyst til at prøve…
…et par timers oliering. Det bliver gjort på samme måde som den forgående (olie, tørt eller fugtigt hår, hovedbund, massage…) hvor blot tidsperioden er kortere. Den første gang, kan du påføre olie i en times tid. Næste gang, så kan du forlænge behandlingen til to timer. Denne oliering på en time kan udføres i løbet af dagen, hvornår end det passer dig. Dog, hvis det stadig er svært at afsætte den her mængde tid til hårpeje, kan du i stedet gå efter…
…oliering før vask. I dette tilfælde, så vil et kvarter eller en halv time være nok. Påfør din olie på tørt hår og lad det sidde i omkring 15 minutter (maks 30 minutter) og vask det af. Vær sikker på at du brugeren mild shampoo og påfører en balsam der indeholder naturlige ingredienser. Derudover er en god idé at bruge denne tid til at påføre en ansigtsmaske, en manicure, scrub, etc. Dog, hvis dit skema er for travlt og du kun har tid til en hurtig hårvask….
…kombiner din olie med en hårmaske eller balsam, som du normalt bruger. Kun 2-3 dråber af olien er nok til at blandes med din yndlingsbalsam. På denne måde vil du intensivere effekterne af din hårbalsam. Derudover er det meget vigtigt at hårplejeprodukterne kun indeholder spor af syntetiske ingredienser. Hvis du føler at dit tynde hår har brug for lidt stærkere næring, så brug…
…olie på fugtigt hår efter vask. Det vil virke som en leave-in balsam. Husk dog ikke at påføre det i hovedbunden, men kun fra midt på længden af håret. Olien vil hurtigt blive absorberet af fugtigt hår. Hvis du vil beskytte dine lokker gennem dagen og forhindre skader der er forårsaget af styling, så påfør olierne…
…på tørt hår inden styling. Dette vil beskytte dine hårstrå, forbedre deres glans og lette styling. For denne type hår oliering, har du kun brug for en lille mængde af olie (2-3 dråber). Olien i form af en serum kan påføres flere gange gennem dagen – hvornår end du føler at dine lokker har mistet modstandskraft og glans.
4. HVORDAN VASKER MAN OLIERNE AF?
Der er en udbredt misforståelse om at fordi at naturlige olier er fedtede (de er trods alt olier), så skal man bruge meget stærke midler for at vaske dem af. Derfor rækker mange kvinder ud efter stærke kemiske produkter til hårvask. Dette er en stor misforståelse..
Olier – som stoffer der udvindes fra naturen – reagerer ikke godt på comedogene ingredienser. Derudover, så vil disse produkter, på grund af det høje indhold af parabener og syntetiske ingredienser, ødelægge alt hvad olierne allerede har ordnet.
Olierne skal vaskes med blide præparater, der er fri for kunstige ingredienser, parabener, samt stoffer som SLS og SLES. Det kan være en naturlig, økologisk og/eller miljøvenlig shampoo eller et produkt der er særligt lavet til børn.
Hvis olien du har valgt er ret tyk og svær at fjerne fra håret, så ræk først ud efter en hårbalsam. Påført direkte på olien, vil den blødgøre det, og som konsekvens, vil det være nemmere at fjerne den med en shampoo.
5.HVAD SKAL MAN UNDGÅ NÅR MAN OLIERER HÅRET?
Selvom hår oliering er en nem procedure, skal du huske at undgå et par almindelige fejl. For eksempel:
- Lad være med at bruge for meget olie. For en grundig oliering, inklusiv hovedbunden, så er 5 ml af olien nok – dette er cirka en teskefuld. Under påføring kun på hårspidserne, så brug ca. 2-3 dråber.
- For hair oiling use only natural oils, cold pressed, unrefined For oliering af håret, så brug kun naturlige, koldpressede og uraffinerede olier. Madlavningsolie der findes i køkkenet eller essentielle olier passer ikke til disse behandlinger.
- vask den af med en blid shampoo, som er fri for syntetiske ingredienser, parabener og rensende midler, såsom SLS (natriumlaurylsulfat) og SLES (natriumlaurethsulfat).
6.HVILKE OLIER SKAL MAN VÆLGE?
Der er en bred vifte af olier på markeet, hvilket er derfor at vi ofte bliver forvirrede og ikke ved hvad vi skal købe. Den generelle regel, når det kommer til at udvælge olier, dikterer at de skal passe til hårets porøsitet.
Olier er substanser der er baseret på indholdet af fedtsyrer. Takket være dem, er de så værdifulde for os. De har en stor indflydelse på processerne i cellerne, forbedrer dem og virker foryngende. Derudover har fedtsyrer forskellige størrelser af partikler. Derudover har fedtsyrer varierende evne til at trænge ind i håret. Vi kan skelne mellem de følgende:
- INDTRÆNGENDE OLIER – har små partikler og består mest af mættede fedtsyrer. Sådanne olier passer til hår med lav porøsitet.
- SEMI-INDTRÆNGENDE OLIER – har partikler i mellemstørrelse og er lavet af monoumættede fedtsyrer fra omega-7 og omega-9. De passer til hår med medium porøsitet.
- IKKE-INDTRÆNGENDE OLIER – har store partikler og er primært lavet af polyumættede fedtsyrer – omega-3 og omega-6. De passer til hår med høj porøsitet.
Derfor må du tjekke dit hårs porøsitet inden du vælger den bedste olie.
7. HVAD ER HÅRETS PORØSITET OG HVORDAN BEHANDLES DET?
Selvfølgelig kan du gøre det hos en trichologist. Du kan også bruge et simpelt mikroskop (måske har dit barn et, eller din niece, fætter/kusine, etc…) og tag et nærmere kig på dit hår. Dog kan du også udføre en simpel test der inkluderer at ‘drukne’ dit hår i en balje vand.
Hvad er formålet med denne test?
Hårets porøsitet bliver fastsat ud fra tilstanden af dit lag af kuticula – det yderste lag af dit hårstrå. Alle stoffer (inklusiv toksiner, dampe, cigaretrøg) trænger igennem kuticula til hårets indre dele. Jo højere porøsitet, jo svagere er håret.
Hvor tæt eller løst hårskællene ligger, bestemmer hvilke slags partikler der vil være mest passende. Det er derfor at det er så vigtigt at kende dit hårs porøsitet.
Tilbage til ‘flydertesten’: put et hår i en balje der er fyldt med vand. Vær sikker på at dit hår er rent og fri for alle produkter, silikoner, etc. Vent omkring 5-10 minutter og tjek hvor dybt dit hår er ‘dykket’.
Hvis dit hår…
…stadig flyder på overfladen – har du hår med LAV PORØSITET..
…er sunket halvvejs ned – har du hår med MEDIUM PORØSITET.
…er sunket hele vejen ned til bunden – har du hår med HØJ PORØSITET.
Denne viden er ekstremt nødvendig for at hjælpe dit med at vælge de bedste naturlige olier til din hårpleje.
Den følgende liste kategoriserer særlige olier for specifikke typer af porøsitet.
- hår med lav porøsitet – ræk ud efter kokosolie, babassuolie, palmeolie,
- medium porøsitet – vælg macadamia, mandel, peanut, sesam, avocado og arganolie.
- hår med høj porøsitet – køb sort frøolie, majs, hørfrø, hvede, grapefrugt frøolie.
Det var det hele.
Held og lykke med din oliering af hår!